Forum portalu Fan-Strefa.pl Forum portalu Fan-Strefa.pl 

Autor Wątek: Kodowanie newsów  (Przeczytany 2397 razy)

Rami

  • Fanik
  • **
  • Wiadomości: 162
  • Reputacja: 9
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • Beyonce Polska
Kodowanie newsów
« dnia: 25 Wrzesień 2013, 16:40:11 »
Od pewnego czasu chcę skodować newsy w nowy sposób i mam problem. Chodzi mi o to, by pojawiły się:
1: albo w 2 kolumnach obok siebie,
2. miały ograniczenie słów po napisaniu newsa i pojawiała się informacja np. Read more,
3. aby zamiast newsa pojawiła się ikona np. z post_thumbnail i była odnośnikiem do newsa, a na niej był np. tytuł, czyli żadnej treści newsów na stronie, a odnośniki do nich w postaci ikon.


Jeżeli ktoś wie jak wykonać któryś ze sposobów to proszę o odpowiedź, bo żadnej konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.


Może wytłumaczę na przykładzie:

Ad. 1


Ad. 2


Ad. 3

PA_BLO

  • Administrator
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2529
  • Reputacja: 116
    • Zobacz profil
    • Degrassi Poland
Odp: Kodowanie newsów
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Wrzesień 2013, 19:23:30 »
Rozumiem o co Ci chodzi. Jedyne co mogę podsunąć to:
Abyś miał ograniczoną ilość znaków we wpisie, musisz użyć funkcji
<?php the_excerpt();?>w pliku index.php gdzie zawsze umieszcza się wywołanie contentu. To zamiast <?php the_content(); ?> daj właśnie <?php the_excerpt();?>. Tylko w pliku index.php - czyli wyglądzie strony głównej. Na page.php i single.php zrób normalnie z <?php the_content(); ?> Z tego co pamiętam to <?php the_excerpt();?> pozwala na wywołanie pierwszych 55 znaków danego wpisu po czym wpis się urywa i pozostają [...].

Aby dodać znacznik Read More (jako już wbudowany bez potrzeby jego wstawiania w edytorze wpisu), możesz stworzyć poniżej tej treści postu odnośnik, zwykły link który będzie wyglądał tak:
<a href="<?php the_permalink(); ?>" title="<?php the_title(); ?>">Czytaj więcej</a>To pozwoli Ci na przeniesienie się do całości postu, bo będzie automatycznie wczytywane id wpisu. Oczywiście też dajesz to tylko w pliku index.php

Co do ikony wpisu to aby była ona klikana i przenosiła do danego wpisu to proponuje taki schemat:
<a href='<?php the_permalink(); ?>' title='<?php the_title(); ?>'><?php
if ( has_post_thumbnail() ) {
 
set_post_thumbnail_sizeSZEROKOŚĆWYSOKOŚĆ );
 
the_post_thumbnail();
}
?>

</a>
A jeżeli chcesz aby tytuł postu wyświetlał się na ikonie to pokombinuj z kryciem warstw. Dla diva z ikoną wpisu proponowałbym styl:
position: absolute;
z-index: 2;
A dla diva z tytułem wpisu dałbym:
position: relative;
z-index: 1;

To tyle co mogę zaproponować. Ułożenie postów w tzw. grid to dla mnie czarna magia.
Do you want more?


Skye

  • Let's get fired up:)
  • Administrator
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1243
  • Reputacja: 81
    • Zobacz profil
    • Retro Creatives
Odp: Kodowanie newsów
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2013, 23:05:38 »
a może da radę zrobić to tak (mówię to ogólnie ebz dokładnych paramterów, obrazowo):
div "Duży" np. na szerokość absolutną 800px.
do niego dać newsa o szerokości 400px i floacik lewy?
wyaje mi się, że powinno wtedy sobie wyświetlać po dwa na szereg, ale nie jestem tego pewna;-)
I just wanna live fast, party hard,
make money, be a star
♥♥
Retroscream my name[/center]

PA_BLO

  • Administrator
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2529
  • Reputacja: 116
    • Zobacz profil
    • Degrassi Poland
Odp: Kodowanie newsów
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Wrzesień 2013, 12:21:30 »
Rzeczywiście Skye, to mogłoby zadziałać :)
Do you want more?


Rami

  • Fanik
  • **
  • Wiadomości: 162
  • Reputacja: 9
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • Beyonce Polska
Odp: Kodowanie newsów
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Wrzesień 2013, 13:21:46 »
a może da radę zrobić to tak (mówię to ogólnie ebz dokładnych paramterów, obrazowo):
div "Duży" np. na szerokość absolutną 800px.
do niego dać newsa o szerokości 400px i floacik lewy?
wyaje mi się, że powinno wtedy sobie wyświetlać po dwa na szereg, ale nie jestem tego pewna;-)


Zrobiłem tak i niby się wyświetla, ale nie do końca, bo wyświetlają się w kolumnach, ale nie jedna pod drugą. Czytałem, że jest na to inny sposób, ale to było tyle kombinacji, że już sam nie wiem :) Nie wiem, czy dałoby się, aby były w równych kolumnach obok siebie?


Pablo, Twój sposób działa idealnie, resztę wypróbuję później jak ustawię te cholerne kolumny do porządku. Dałbym Ci plusa, ale jeszcze nie mogę, więc jeśli ktoś może to zrobić za mnie to będę wdzięczny ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2013, 07:37:37 wysłana przez Rami »

Rami

  • Fanik
  • **
  • Wiadomości: 162
  • Reputacja: 9
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • Beyonce Polska
Odp: Kodowanie newsów
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Wrzesień 2013, 14:21:47 »
Masakra, zadziałało :) Skye i Pablo jesteście wielcy ;) Wystarczyło pozmieniać trochę kody, tzn. w index.php dodać:
<?php echo get_excerpt(125); ?>[size=78%]ograniczenie ilości słów :)[/size]


A w pliku functions:


function get_excerpt($count){
  $permalink = get_permalink($post->ID);
  $excerpt = get_the_content();
  $excerpt = strip_tags($excerpt);
  $excerpt = substr($excerpt, 0, $count);
  $excerpt = substr($excerpt, 0, strripos($excerpt, " "));
  $excerpt = $excerpt.'... <a href="'.$permalink.'">more</a>';
  return $excerpt;
}


I wszystko jest równo! Mega plusy dla Was :D

Forum portalu Fan-Strefa.pl

Odp: Kodowanie newsów
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Wrzesień 2013, 14:21:47 »