Forum portalu Fan-Strefa.pl Forum portalu Fan-Strefa.pl 

Autor Wątek: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?  (Przeczytany 3684 razy)

Cherry

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 111
  • Reputacja: 0
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • CiaraPolska.com
Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« dnia: 24 Kwiecień 2013, 22:55:08 »
Skodowałam szablon pod Opere gdyż sama ją używam, sprawdziłam laya w Google Chrome i lekko się rozjeżdża, w Firefoxie to samo + nie czyta mi rodzaju czcionki 

pewnie dużo osób boryka się z tym problemem, próbowałam wygooglować rozwiązanie ale mi się nie udało, znalazłam tylko że można jakoś wrzucić do kodowania oddzielny styl dla każdej przeglądarki ale konkretnie co i jak się nie dowiedziałam  :-\ help
Zbieramy fanów Ciary: CIARAPOLSKA.COM ;)

Camille

  • Fan
  • ***
  • Wiadomości: 337
  • Reputacja: 16
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • CreativeDezign.pl
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwiecień 2013, 00:49:12 »
Ja ci powiem z mojego doświadczenia że ja nigdy nie mogę dopasować pod IE. Cherry jak kodujesz zawszę szukaj odpowiedników css oddzielnie który pasuje do danej przeglądarki znajdziesz wszystko w google. I popróbuj tak jak się nie uda zgłaszaj się na gg. Służę pomocą!


Evan

  • VIP
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1954
  • Reputacja: 35
    • Status GG
    • Zobacz profil
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2013, 15:59:51 »
IE to ja już przestałem sprawdzać :| Nie wiem jak można tego używać...

Cherry

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 111
  • Reputacja: 0
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • CiaraPolska.com
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwiec 2013, 15:57:14 »
Ja ci powiem z mojego doświadczenia że ja nigdy nie mogę dopasować pod IE. Cherry jak kodujesz zawszę szukaj odpowiedników css oddzielnie który pasuje do danej przeglądarki znajdziesz wszystko w google. I popróbuj tak jak się nie uda zgłaszaj się na gg. Służę pomocą!
jak pisałam znalazłam jakiś kod na oddzielne css dla każdej przeglądarki ale tylko dla IE, nie umiałam go przekształcić na inne, a do IE nawet nie myślałam, żeby laya dopasowywać, kto w ogóle jeszcze tego używa?!
Zbieramy fanów Ciary: CIARAPOLSKA.COM ;)

ziara

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwiec 2013, 23:20:11 »
Krótka instrukcja:
otwórz plik header.php znajdujący się w folderze Twojego szablonu
i pomiędzy znacznikami <head> </head> wklej poniższy kod:

<?php 
$przegladarka 
$_SERVER[&#39;HTTP_USER_AGENT&#39;]; 
if (strstr($przegladarka"Chrome")) { ?>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_directory&#39;) ?>/style-chrome.css"><?php 
elseif (
strstr($przegladarka"Firefox")) { ?>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_directory&#39;) ?>/style-firefox.css"><?php 
elseif (
strstr($przegladarka"Safari")) { ?>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_directory&#39;) ?>/style-safari.css"><?php 
elseif (
strstr($przegladarka"Opera")) { ?>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_directory&#39;) ?>/style-opera.css"><?php 
?>

następnie utwórz w folderze Twojego szablonu pliki ze stylami CSS dla poszczególnych przeglądarek:
style-chrome.css
style-firefox.css
style-safari.css
style-opera.css

Blair

  • Fanik
  • **
  • Wiadomości: 247
  • Reputacja: 3
    • Zobacz profil
    • Mój blog, mój świat.
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwiec 2013, 16:42:28 »
Krótka instrukcja:
otwórz plik header.php znajdujący się w folderze Twojego szablonu
i pomiędzy znacznikami <head> </head> wklej poniższy kod:

<?php 
$przegladarka 
$_SERVER[&#39;HTTP_USER_AGENT&#39;]; 
if (strstr($przegladarka"Chrome")) { ?>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_directory&#39;) ?>/style-chrome.css"><?php 
elseif (
strstr($przegladarka"Firefox")) { ?>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_directory&#39;) ?>/style-firefox.css"><?php 
elseif (
strstr($przegladarka"Safari")) { ?>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_directory&#39;) ?>/style-safari.css"><?php 
elseif (
strstr($przegladarka"Opera")) { ?>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_directory&#39;) ?>/style-opera.css"><?php 
?>

następnie utwórz w folderze Twojego szablonu pliki ze stylami CSS dla poszczególnych przeglądarek:
style-chrome.css
style-firefox.css
style-safari.css
style-opera.css


I dla każdej przeglądarki trzeba robić osobny plik .css i go inaczej wypełniać?


Demetria Lovato ♡

Skye

  • Let's get fired up:)
  • Administrator
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1243
  • Reputacja: 81
    • Zobacz profil
    • Retro Creatives
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipiec 2013, 22:48:31 »
IE to ja już przestałem sprawdzać :| Nie wiem jak można tego używać...
co to jest IE?:l hahahaha jak dla mnie to przeżytek
I just wanna live fast, party hard,
make money, be a star
♥♥
Retroscream my name[/center]

ziara

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipiec 2013, 11:46:13 »
I dla każdej przeglądarki trzeba robić osobny plik .css i go inaczej wypełniać?

Nie, nie trzeba :).

Dodaj pomiędzy znacznikami <header> </header>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_url&#39;); ?>">
Teraz tworzysz plik style.css (który będzie wczytywany przez wszystkie przeglądarki) i wypełniasz go tym co ma być wspólne dla wszystkich przeglądarek.

Channah

  • Administrator
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1278
  • Reputacja: 4
    • Zobacz profil
    • Rachel-McAdams.pl
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwiec 2014, 13:34:12 »
I dla każdej przeglądarki trzeba robić osobny plik .css i go inaczej wypełniać?

Nie, nie trzeba :).

Dodaj pomiędzy znacznikami <header> </header>

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo(&#39;stylesheet_url&#39;); ?>">
Teraz tworzysz plik style.css (który będzie wczytywany przez wszystkie przeglądarki) i wypełniasz go tym co ma być wspólne dla wszystkich przeglądarek.
może ktoś bardziej to rozwinąć, tzn z tym plikiem style.css bo nie bardzo wiem co tam napisać, jaki styl dodać itd.
Albo jakiś inny sposób na to by dopasować dobrze szablon do przeglądarek

●●  Rachel-McAdams.pl  ●●


Spencer

  • Gość
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwiec 2014, 04:12:24 »
Nie jestem orłem w kodowaniu bo pewnie robię wszystko jak najprostszym sposobem ale według mnie starczy dodać kod:
Cytuj
#container {
  margin: 0 auto;
  width: 1254px;
  }

oraz

Cytuj
#header {
   margin-top: 0px;
   top: 0px;
   padding:0px;
   position: absolute;
   margin: 0 auto;
   text-align: center; 
}

i na samym początku kodu headera wstawić klasę diva z containera i headera bo i tak później dajesz divy umieszczenia właściwego headera, contentu itd.:)

Nie wiem jak to wytłumaczyć a nie chcę pisać niejasno ;) Jak będziesz miała z tym problemy to napisz do mnie :)

Channah

  • Administrator
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1278
  • Reputacja: 4
    • Zobacz profil
    • Rachel-McAdams.pl
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwiec 2014, 08:38:52 »
ok dzięki, w sumie zrobiłam to trochę inaczej, ale i tak mi pomogłaś ;))

●●  Rachel-McAdams.pl  ●●


PA_BLO

  • Administrator
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2529
  • Reputacja: 116
    • Zobacz profil
    • Degrassi Poland
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Czerwiec 2014, 14:47:04 »
Jej chyba bardziej chodziło o optymalizację kodu CSS tak aby każdy selektor w stylu miał swój odpowiednik pod daną wyszukiwarką. Tak jak na przykładzie definiowania obrysu.
-moz-border-radius: // <- tak definiuje się obrys dla Mozilli
-ms-border-radius: // <- tak definiuje się obrys dla Internet Explorer
-o-border-radius: // <- tak definiuje się obrys dla Opery
-webkit-border-radius: // <- tak definiuj się obrys dla Chrome, Safari.

Tak mi się wydaje, że w tym temacie o to chodziło aby każdy selektor (o ile jest taka możliwość) miał swój odpowiednik dla danej wyszukiwarki wtedy możemy mieć pewność, że strona będzie wyświetlać się prawidłowo. Niektórzy robią to tak, że wszystkie selektory dla Firefox umieszczają w osobnym pliku np. firefox-style.css dla Chrome w osobnym i tak dalej. Ale można też zrobić wszystko w jednym jeśli ktoś się orientuje, czy dany selektor ma inne odpowiedniki.
Do you want more?


Channah

  • Administrator
  • Fan Strefowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1278
  • Reputacja: 4
    • Zobacz profil
    • Rachel-McAdams.pl
Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Czerwiec 2014, 15:05:57 »
ojej skomplikowane to jak na mnie ;P na szczęście problem już rozwiązałam :P

●●  Rachel-McAdams.pl  ●●


Forum portalu Fan-Strefa.pl

Odp: Dopasowanie szablonu do wszystkich przeglądarek?
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Czerwiec 2014, 15:05:57 »