W tym wątku chciałabym porozmawiać o grach typu point and click w których należy wykorzystać swoją spostrzegawczość aby odnaleźć wszystkie ukryte na przedstawionych obrazkach przedmioty.
Zabawne ale zaczęłam w to grać dzięki... mojej 50-kilku letniej ciotce, która wprost uwielbia takie gry (+facebookowe farmy itp.) ;-)
Zazwyczaj sięgam po gry od Big Fish Games itp., zazwyczaj w polskiej wersji językowej, sygnowanej przez firmę Alawar (
www.alawar.pl). Niestety zbyt wiele czasu na gry nie mam, jednak, gdy nuda w pracy daje się we znaki umilam sobie czas takimi gierkami. Najbardziej lubię te w stylu historii o duchach itp. Do moich ulubionych należą:
Skarb na Tajemniczej Wyspie: Statek Widmo
- Przeklęte Ziemie: Miasto Cienia (polecam wersję kolekcjonerską)
- Przeklęte Ziemie: Bezsenność (część druga miasta cienia) - genialna fabuła i jeszcze lepsze zakończenie;)
- Tajemnice nieumarłych: Przeklęta wyspa
- Skarb na Tajemniczej Wyspie: Statek Widmo
- Phantasmat (łatwo się było domyślić co się będzie święciło i kto jest kim, ale przyjemna gierka).
Aktualnie gram sobie w "Groźba Natury: Złowrogie Brzegi" i przyznam, że grafika ładna, a fabuła nawet, nawet.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, polecam fajny artykuł dotyczący powstania tych gier:
http://polygamia.pl/Polygamia/1,96455,13172913,Jak_powstaja_gry_Hidden_Object_Puzzle_Adventure__Rozmawiamy.html?bo=1